onsdag 27. april 2011

Kosthold.

En av de større utfordringene vi har støtt på er kostholdet vårt. Noe av det vi ønsker med turen er jo å ha så lite som mulig kontakt med sivilisasjonen og da må vi bære med oss mest mulig selv. Problemet med det er jo at mer mat = tyngre sekk. Vi er også redde for et alt for raskt vekt tap pga lite mat og feil mat. Så tanken vi har er det Monsen alltid sier; "Karbohydrater i sekken, fett på kroppen og proteiner fra naturen." Regner med at ved start etter proviantering har vi 10-12kg mat i sekken som vil strekke til 3 uker med litt selvdisiplin, men redde for at det kan lett sprekke.
Største delen av kostholde vårt vil bestå av havregyrn som utentvil er den beste kilden vi har funnet til karbohydrater og dette vil være basisen vår for dagen, FROKOST. Heldigvis i dag har man mange varianter av havregryn så å få litt variasjon i smak er lettere enn det har vært tidligere. Det andre vi satser stort på er fiske og jo mer fisk vi får jo mindre proviantering trengs for turen vår. Dette vil også være vår viktigste kilde til proteiner. Vi har også prøvd ut litt forskjellig fra tidligere turer og funnet ut at vi vil spe på middagen med potetmos, forskjellige typer ris og spekmat. Vi trenger mat som kan holde seg i over romtempratur over lengre tid og maks energi utbytte i forhold til vekt.
Vi er begge personer som aldri har brydd seg om hva vi egentlig dytter i oss. Ingen av oss trodde at vi skulle bli noen av dem som gikk rundt i butikkene og leste hva energi nivå og karbo pr 100g i matvarene er, men så feil kan man ta. Nå er vi nødt til å lese før vi handler og har lært oss litt om det ene og det andre når vi leser innholdet i pakken.

Tankene våre ved et døgns måltid:

Frokost:
200g havregyrn (hjemme spiser man vanligvis 80-100g)
Sukker
Vitaminer
Vann

Lunsj:
Knekkebrød(100g)(en vanlig frokost. 4 knekkebrød er ca 100g)
Pålegg (gjerne tubost/makrell i tomat/ peppermakrell)
Enkel suppe/spekamt(Salt)
Sjokolade(eller annet godt)
Smør
Vann

Middag:
Fisk(så mye vi orker eller fanger)
Potetmos/Ris/Pasta(en pose hver)
Spekmat(for smaks skyld)
Knekkebørd
Smør
Kaffe (Mellom to og tre kopper.)
Vann
Salt

Vi regner med å ha tre til fire forskjellige varianter av daglig kosthold slik at vi får variasjon i dagene. Vi vil i tillegg ta med oss tørka turmat for å ha i backup hvis alt skulle skjære seg eller vi feilbergner mat. Dette vil funger som en nød proviant.
Når vi har hvile dag regner vi med at grøten byttes ut med knekkebrød da kroppen ikke skal jobbe like hardt, men vi trenger fortsatt nok slik at vi får restituert kroppen godt.
Det tyngste tapet for oss blir vel at vi ikke får kaffen om morran og til lunsj. Begge er glad i kaffe. Ellers har vi god erfraing med lignende kosthold fra tidligere turer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar